Ankara Anlaşması İngiltere

ANKARA ANTLAŞMASI NEDİR?

Avrupa Toplulukları Ortaklık Anlaşması (ECAA) olarakda bilinen Türk vatandaşlarının İngiltere’de bir işçi olarak veya kendilerine bir işyeri açarak iş kurmalarına ve çalışmalarına izin veren bir anlaşmadır.İngiltere başvurunuzu 1973’te yürürlüğe giren ticari hükümler kapsamında değerlendirir ve buda Türkiye vatandaşlarının İngiltere’de ikamet etme, yaşama ve çalışabilme haklarına kavuşmalarına izin verir. Ankara Anlaşması, 12 Eylül 1963’te Ankara’da Avrupa Birliği ile imzalandı fakat İngiltere 1973’te AB’ye üye olduğundan 1963 Ankara Antlaşmasını resmen tanımış oldu.

 

 

 

 

 

 

Bu antlaşma kapsamında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İngiltere’de yaşama vede çalışması iki türde söz konusudur:

  • İlki Türk İşçi Vizesi olarak bilinen ‘Turkish Worker Visa-ECAA1’

Bu vize halihazırda, İngiltere’de çalışmakta olan Türk vatandaşlarını ilgilendiren vizedir.

  • İkincisi ise ‘Turkish Businessperson visa’ olarak da bilinen ECAA2

Bu vize İngiltere’de kendine ait işyeri kurmak isteyen Türk vatandaşlarına İngiltere’de yaşama ve çalışma hakkı verir (yanlız başvurulan iş kapsamında).

(ECAA) yani Ankara Antlaşması 1963 yılında, Avrupa Topluluğu ile ortaklık anlaşmaları bulunan devletler ile İngiltere arasında imzalanan antlaşmadır. Anlaşmaya dâhil olan diğer ülkeler zamanla Avrupa Birliği’ne üye oldukları için anlaşma kapsamının dışında kalmışlardır ki zaten artık onların İngiltere’ye yerleşmek için böyle bir anlaşmaya ihtiyaçları da kalmamıştır. Bu yüzden şu anda sadece Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları ECAA Vizesinden faydalanmaktadır. Bu ayrıcalık sayesinde bizler için İngiltere, Avrupa’da en kolay göçmenlik veren ülkeler arasındadır.

 

 

 

 

 

 

Avrupa Ekonomik Alanı Kalifiye Kişi Başvurusu 
AEA QP (Kalifiye Kişi) Sertifikası, geçerli bir AB uyruklu Avrupa Birliği vatandaşlarını hedef almaktadır. Dahası, ikamet 5 yıllık döneme erişmiş olmamalıdır. Ayrıca, bu belgeler bir kişinin “nitelikli” olduğunu ve Antlaşma Hakları’nı kullandığının kanıtlarını sunar.
Bu dokümanlardan yararlanmak için bir kişinin olması gerekenler:
• Bir işçi
• Kendi işinde çalışan
• Öğrenci
• Kendi kendine yeten
EEA vatandaşı olmayan bir kişi AEA, QP’ye başvuramaz
Bir kişi Avrupa, İngiltere’de 3 aydan fazla yaşıyorsa, Kalifiye Kişi Sertifikası için başvuruda bulunabilir.

İngiliz Pasaportu Yolunuz
1. Adım – AEA QP (Kalifiye Kişi)
2. Adım – 6 ay sonra AÇA PR (Daimi Oturum)
3. Adım – 1 yıl daha Vatandaşlığa Alma (İngiliz Pasaportu)

Avrupa Ekonomik Alanı Kalifiye Kişi Belgesi
Bu tür bir belge, nitelikli işçiler olduklarını kabul etmek isteyenler için geçerlidir. Bu tür bir belgeye başvurmak için şunları yapmanız gerekir:
• Sadece bir Avrupa Milleti olarak başvurun.
• İngiltere’de en az 3 ay yaşadınız.
• Ya bir işçi, serbest meslek sahibi, öğrenci veya kendi kendine yeterli ol.
• Aktif olarak istihdam aramak.
Bu belgenin son kullanma tarihi yoktur. Bununla birlikte, 5 yıllık ikametten sonra daimi ikamet (PR) için başvurulması önerilir.
AEA QP’yi bir iş arayan olarak elde etmek mümkündür, ancak işsizlik 6 aydan uzun sürerse zorluklar yaşanacaktır, ayrıca istihdam için aktif aramalara ilişkin kanıt gereklidir.
Avrupa vatandaşlarının Avrupa’daki aile üyeleri ayrıca AEA ÇP’ye bağımlı olarak başvurabilirler.
İngiltere’de 5 yıl yaşamdan sonra EAE Daimi Yurdunda başvurun.

Avrupa Daimi Oturumu
İngiltere’de 5 yıl yaşadıktan sonra EEA Daimi Yurdunda başvurun.
içindekiler:
• Avrupa Daimi Oturumu
• Diğer Uygun Rotalar
• Tekrarlayan Durum Singh Davaları
• SSS

EEA Daimi Oturuma Başvurusu ; 
AEA Daimi Konut, AEA (Avrupa Ekonomik Bölgesi) vatandaşı veya EEA vatandaşının bir aile üyesi tarafından uygulanabilir. Ayrıca İngiltere’de 5 yıl ikamet etmeniz gerekiyor.
5 yıllık süre zarfında başvuran şu şartla antlaşma haklarını kullanmalıdır:
• İşçi
• Serbest meslek
• Ders çalışıyor
• Kendi kendine yeten
• Kasım 2015’ten itibaren, İngilizler için başvurmadan önce bu belgenin alınması şartı haline gelmiştir.

İngiliz Pasaportu Yolunuz;

• Adım 1- (Avrupalılar *) AÇA QP (Kalifiye Kişi)
• Adım 2 – 6 ay sonra AÇAÖ (Daimi Oturum)
• Adım 3- 1 yıl sonra İngiliz Pasaportu
* Avrupa dışındaki aile üyeleri, İngiltere’de en az 5 yıl yaşamış olsalar da daimi ikamet için başvuruda bulunabilirler.

Avrupa Daimi Oturumu
Bu tür belge, İngiltere’de en az 5 yıl yaşayan kişiler içindir (Avrupa dışındaki aile üyeleri tarafından da elde edilebilir).
Bu vizeye uygun olmak için şunları yapmanız gerekir:

• Avrupa vatandaşı bir aile üyesi.
• Birleşik Krallık’ta 5 yıldır uzun süre boşuna olmadan yaşıyorlar.
• Avrupa, istihdam edilmiş, kendi hesabına çalışmış, öğrenci veya kendi kendine yeterli olmalıdır.
• İstihdam edilmiş, serbest çalışmış, öğrenci veya kendi kendine yeterli olmalısınız. Avrupa ile evlisiniz veya ilişkiniz veya aile soylarınızın kanıtı var.
• Hiç kullanılmayan bir ceza mahkumiyeti yoktur.
EEA Daimi İkamet Belediye’nin herhangi bir bakım veya İngilizce gereksinimi yoktur.

Diğer uygun rotalar  Geçici İkamet Yeri
Ayrıca, bir AEA üyesi olan veya AEA daimi ikamet eden ya da nitelikli bir kişi olan geniş aile üyesi olmanız durumunda başvurabilirsiniz. Ayrıca, şu koşullarda uygun olabilirsiniz:
• Evlilik veya Avrupa vatandaşlığına olan sivil ortaklığınız boşanma, feshi veya fesih ile sona erdi.
• Avrupa’daki ulusal aile üyeniz öldü ve ölümünden en az bir yıl önce İngiltere’de aile üyesi olarak yaşamıştınız.
• Eğitim halindesiniz ve İngiltere’yi terk eden veya ölen bir Avrupa vatandaşının (veya şimdiki veya eski eşiniz veya sivil eşiniz) çocuğusunuz. Ancak öğrencilerin sağlık sigortası yaptırmaları gerekir.
• Çocuğunuzun Birleşik Krallıkta eğitim görmesi nedeniyle (ve onları gözaltında tutmanız gerekir) yerinde kalma hakkı vardır.
İspatlamak zorunda kalacaksınız:

• Ailenizin üyesi veya geniş aile üyeleri, Ailenin ilişkisi sona erdiğinde AEA daimi ikametgahı veya nitelikli bir kişiydi.
• İlişki nasıl sona erdi (boşanmışsanız ölüm belgesi veya kesin kararname).
• Avrupa vatandaşıyla 3 yıldır evlisiniz, boşanma sırasında Avrupa vatandaşının aktif (işçi, serbest meslek sahibi, öğrenci veya kendine yeten) olduğunu ve en az 1 yıl beraber yaşamış olmalısınız.

Surinder Singh Rota
Aşağıdaki koşullar karşılığında ‘Surinder Singh’ yolunu kullanarak bir ikamet kartı başvurusu yapabilirsiniz:
• Bir İngiliz vatandaşının aile üyesidir.
• İngiltere’ye geri dönmeden önce, çalıştıkları veya kendi hesabına çalıştıkları başka bir AEA ülkesinde onlarla birlikte yaşadınız.
• Birleşik Krallık sponsorunuzun, İngiltere’ye dönmeden önce ikinizin de ikamet ettiği AEA ülkesinde “yaşam merkezi” ni temel aldığını gösterebilir.
Birleşik Krallık’taki sponsorunuzla gerçekten başka bir EEA ülkesine taşınacağını ispatlayabilirsiniz:
• Adres kanıtı, burada ne kadar yaşadıkları ve diğer ilgili bilgiler, ör. Eğer bir ev kiraladıysa.
AEA Daimi Oturumu’nu 12 ay sonra İngiliz Vatandaşlığı için başvurun.

 

 

 

 

 

 

 Appointed Agent of Mann’s Solutions in İstanbul

Ankara Antlaşması ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için

E-Mail Adresim : karasualikemal@gmail.com  – Whatssapp : +90 541 813 45 93

 

Share Button