Demet Kutuk ile Dans ve Eğitimi Üzerine Röportajımız;
Demet hanım ; bize kendinizden biraz bahsedermisiniz ?
İsmim demet kutuk. 1991,Kırklareli doğumluyum. İstanbul üniversitesi iktisat fakültesi çeko bölümü son sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda dans eğitmenliği yapıyorum.
Ne zamandan beri dans eğitmenliği yapıyorsunuz ?
Daha çok hangi dansların eğitimini veriyorsunuz ?
2010 yılından beri eğitim veriyorum. Tabi dans gibi sanat alanlarında hiçbir zaman tamamlanma olmuyor. Eğitici bile olsanız öğrenmeye devam ediyorsunuz. Tango ve sosyal Latin dansları eğitimi veriyorum. Bir de Zumba gruplarım var.
Dans eğitimi alacak kişilere tavsiyeleriniz nelerdir ?
Türkiye’de Dansa olan ilgi ve istek ne durumda ?
Dans eğitimi alacak kişilere ön önemli tavsiyem gidecekleri kursa karar vermeden önce biraz araştırma yapmaları. Dans belli bir kitlenin ulaşabildiği izole bir sanat olmaktan çıkalı çok oldu. Çok geniş bir kitleyi kapsıyor artık dans. Bu durumda ciddi anlamda bilgi kirliliği yaratan kurumlar da meydana geldi. Eğitim almadan, bu işe emek harcamadan ve eğitim verecek düzeye gelmeden kendi öğretici olarak lanse eden bir çok insan var. İşin üzücü kısmı dansa başlayacak olan kişinin bu insanları iyi sanıp onların kurslarına zaman, emek ve para harcamaları. Çürük bir eğitim alıyorlar ve bunu fark ettiklerinde maalesef biraz geç oluyor. Temellerini yanlış almış oluyorlar ve bir de bunu düzeltebilmek için uzun zaman harcıyorlar. Böyle bir şey yaşanmaması için araştırma yapmaları, bilenlere sormaları, kurum hakkındaki yorumları okumaları, eğitim alacakları hocalarının bilgilerini sınamaları en önemli nokta.
Türkiye dans konusunda çok güzel bir yerde. İşi iyi yapan bir çok eğitmen ve kurum var. Sosyal Latin, tango,hip hop gibi bir çok türde uluslararası başarılar elde etmiş ve elde etmeye devam eden bir çok değerli sanatçımız var. Hatta şu an dünyanın en büyük Milangosı Türkiye’de yapılıyor. Türkler tango konusunda Arjantin’den sonra en başarılı ülkelerden biri. Keza sosyal Latin konusunda da öyle. Dünya markası olmuş eğitmenlerimiz ve performans sanatçılarımız bu işi hakkıyla yapıyor.
İyi bir dansçı olmak için ne kadar eğitim almak gerekir ?
Nelere dikkat etmek gerek dans eğitimi süresince ?
Başta da belirttiğim gibi öğretici olsanız bile eğitim bitmez. Sonu olmayan bir yol bu. Sürekli yürümek gerek. Sürekli öğrenmeye devam etmek, çıkan yenilikleri takip etmek gerek. En basiti iki gün dans etmeseniz vücudunuz hantallaşıyor.
Yani bu sanat bize ‘sürekli çalış’ diyor. İyi dansçı olmaktan kasıt iyi bir öğretici olmak mı? Ya da iyi bir performans sanatçısı olmak mı? Aslında çok fark etmiyor. İyi olabilmek, gerçekten bu işi hakkıyla yapabilmek için birkaç yılı gözden çıkartmak şart. Bu uzun süreçte dikkat etmek gereken şeyler var tabi ki. Mesela önce doğru bir eğitim aldığımızdan emin olmak gerek. Motivasyonunuzu sürekli arttıracak, size daha ileriye götürme teminatını kalitesiyle verebilecek bir eğitmenle çalışıyorsanız işiniz daha kolay. Sonrası rihanna’nın da dediği gibi work work work work work:)
Son olarak ; Dans yarışmalarına katılacak olan Dansçılar partner seçiminde nasıl bir yol izlemeleri gerekir? Web sitemiz hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?
Dans yarışmaları çok ayrı bir konu. Hazırlanma sürecinden tutun da performans anı, öncesi sonrası ambiansı gerçekten çok güzel bir tecrübe. Tüm dansçı arkadaşlarımın en azında bir kez tecrübe etmesini dilerim. Kişilerin partner bulma sürecinde artık bağlı bulundukları dans okullarındaki eğitmenler çok yardımcı oluyor. Dans sanatçısı bir kişiyi bir diğeriyle eşleştirip, onların uyumuna, yapabileceklerine, stillerine göre güzel bir çalışma planı yapıp bu plana uymaları için de ellerinden geleni sağlıyorlar.
Ne kadar güzel bir durum. Lakin partner olabilmek gerçekten çok sıkıntılı bir süreç olabiliyor. Yarışma zamanları en çok gördüğünüz en fazla vakit geçirdiğiniz kişi partneriniz oluyor. Çalışma yaparken bazen karşılıklı gerginlik kavgalara yol açabiliyor. Sosyal ilişkilerinizi etkileyebiliyor. Benim tavsiyem; yani ben olsam öyle yapardım: aynı frekansta olabildiğiniz bir arkadaşınızla partner olmak. Ve en başında güzel bir sınır çizmek. Çünkü partnerlikde karşılıklı anlayış ve otokontrol ilişkilerin bozulmaması için çok önemli. Siteniz kültür ve sanat konusunda okuyucusuna dolu dolu bilgiler sunuyor. Günümüzde içi boş, vakit geçirmek istemeyeceğiniz temelsiz bir çok siteden çok farklı bir yolda. Başarılarınızın devamını diliyorum.