Erdoğan ve Merkel’den ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Şansölye Angela Merkel, ikili görüşme sonrası İstanbul’da ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan ve Merkel, ikili ilişkiler haricinde bölgesel ve stratejik konularıda görüştüler..

Reis-i Cumhur Erdoğan; Almanya’daki Türk toplumunun huzur ve refahı bizim için önemlidir. Onların kendilerini evde hissetmeleri bizler için çok önemlidir. Bu konuda Alman dostlarımızın atacağı bir çok adım bulunuyor. Geçtiğimiz aylarda terör örgütü yandaşları Türklere yönelik saldırılar düzenlediler. Bu saldırıları bir kez daha lanetliyorum. Bu eylemlerin demokratik bir hak gibi gösterilmesini anlamak mümkün değildir. Almanya’dan sorumluları cezalandırmasını bekliyoruz.
“Türkiye ve Almanya göç konusunda Avrupa’nın önemli yükünü üstlenmiş bulunmaktadır. 4 milyon insanın yaşadığı İdlib rejimin ağır saldırılarına maruz kalmaktadır. Rejim sivil yerleşim yerlerini aralıksız bombalıyor. İdlib haklının insanı dramını hafifletmek için elimizden geleni yapıyoruz. Sayın Merkel’e bu konuda neler yaptığımızı, özellikle barınma konusunda, anlattık. İdlib konusundaki vahşetin son bulması için herkesin rejim üzerinde baskı kurması lazımdır.

Sayın Merkel’e Libya’da barış sağlanması için çabalarından dolayı teşekkür ediyorum. Türkiye olarak Almanya’nın bu inisiyatifine en etkin destek veren ülkeler arasında yer aldık. Talebi üzerine Libya’da meşru hükümete destek sağlamamızın amacı da kan dökülmesinin önüne geçmek ve siyasi zeminin harekete geçmesine katkı sağlamaktır. Darbeci Hafter ve destekçilerinin son birkaç gündür saldırılarını artırması, bu şahsın uzlaşı gibi bir niyeti olmadığını anlatmaktadır. Libyalı kardeşlerimizi bu zor gününde yalnız bırakmamaya kararlıyız. 

“Irak ve İran’da da gerilimin arttığını görüyoruz. DEAŞ sonrası Irak’ın yeni bir kargaşa sürecine girmesine izin verilmemelidir. Taraflara sağduyu ve aklıselim çağrısında bulunuyoruz. Bölgesel konularda Almanya ile diyaloğumuzu artırarak devam ettireceğiz. Değerli dostum Sayın Merkel’e yeniden ülkemize hoş geldiniz.

Sayın Almanya Başbakanı Merkel’in konuşması ;

“Türk-Alman Üniversitesi’nin yeni kampüsünün açılışıyla önemli bir ana tanıklık ettik. Öğrenci sayılarının artmasıyla da ülkelerimiz arasındaki duruma önemli katkıları olacaktır.
“Buradaki yerleşik Alman şirketlerinin mesleki eğitime katkı sağlayabileceklerini konuştuk. Özellikle ticari ve ekonomik ilişkilerimizi ortak bir komisyonun devamıyla katkı sağlayabileceğimizi söyledik. İkili konular kapsamında yine Alman vatandaşı olan ve yurt dışına çıkış yasağı bulunan vatandaşların durumlarında bir ilerleme kaydetmek için görüşmeye niyetli olduğumuzu ifade ettik. Türkiye burada görevli Alman gazetecilerinin akreditasyonlarının bir an önce verilmesi de konuştuğumuz konulardan biriydi.
“İdlib konusuyla ilgili de orada kaçmış olan insanların çadırlarda barındığını, maddi katkıda bulunmak için hazır olabileceğimizi ifade ettik. 
“Yasadışı insan kaçakçılığıyla ilgili olarak Almanya’nın da bazı maddi destekleri olacak. Yine gümrük birliğinin modernizasyonu kapsamında daha da iyi olabileceğini söylediler.
“AB’de karar alabilmek için çoğunluk kararları gerekiyor. Suriye’deki siyasi konuları ele aldık. Siyasi olarak Anayasa komitesi başkanı Pedersen’in süreci devam ettirmesi gerektiğini düşündük. Bu tür gelişmelerin bu yılın ilk çeyreğinde devam etmesi gerektiğini konuştuk.
“Libya’da askeri komitenin tekrar bir araya gelmesi söz konusu. Artık kırılgan bir ateşkesin sağlam ve kalıcı bir ateşkese dönüşmesi için çaba harcanması gerekiyor. Sarraj’ın da sürece katkı sağlanması önemli.
“Çok kapsamlı konuları ele aldık, ikili konuların yanı sıra bölgesel ve stratejik konuları ele aldık. Bizim Türkiye’nin mülteciler konusunda sağladığı desteği takdir ettiğimizi ifade ettik. 3,5 milyon mülteciyi kabul etmenin ne kadar önemli bir çaba olduğunu takdir ediyorum.”

Almanya’nın AB dönem başkanlığını devralma sürecine ilişkin de konuşan Merkel, “Söylemiştim daha önce, iki ülkenin ekonomileri de gümrük birliğini ilerlemesini istiyor. Tabii ki Yunanistan ve Kıbrıs’la görüş ayrılıkları var. Böyle bir adım attığımızda herkesin hemfikir olması gerekiyor. İlerlemeler kaydedilmesi için elimizden geleni yapacağız. Bu yardımlar doğrudan mültecilerin yararları için kullanılıyor. İçişleri bakanlarının görüşmeleri de insan kaçakçılarının girişimlerinin önlenmesi için çabalarını sürdürecek.  

Comments

comments

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*